Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Feb 17, 2017 in Bloggen, Teknik | 2 comments

Vifa Copenhagen – recension

Vifa Copenhagen – recension

 
Copenhagen, ja så heter Vifas största och mest kompetenta portabla bluetooth-högtalare och nedan hittar du recensionen.

Hårdvaran

Den läckra retrodesignen skiljer Vifa Copenhagen från de plastiga och ofta undermåligt designade konkurrenterna och kan väl rent designmässig närmast jämföras med den nyligen släppta beoplay M5 från den danska konkurrenten Bang Olufsen (dock ej trådlös). Högtalaren kan fås i flera olika färger och tyget som omger högtalaren kommer från Kvadrat, en av världens mest exklusiva tygtillverkare. Stommen består av ”len” och rundad metall och allt från knappar, till detaljer och sömmar andas mycket hög kvalitet. På insidan hittar du 2 tweeters element, 2 midrange element, 2 woofers och 4 passiva radiatorer.

Med sina 4,65 kg är Vifa Copenhagen inget du plockar med dig i resväskan eller ryggsäcken när du ger dig iväg. Vifa Copenhagen är en portabel men ändå inte speciellt portabel högtalare om ni förstår vart jag vill komma. Den passar perfekt om du vill bära ut den på uteplatsen/balkongen eller ta med dig den till sommarstället, köket, festen eller badrummet. Det är däremot inget för picknicken, skogsturen, resväskan eller stranden.  Högtalaren är utrustad med bland annat Wifi, Bloototh aptex och AUX ingång. Uppkopplingen och tekniken är högtalarens största svaghet då moderna tjänster som Spotify Connect och Google Cast saknas samtidigt som applikationen som finns till både Android och IOS är ostabil. På minuskontot kan vi också lägga till den något svag Bluetooth uppkoppling. Batteritiden ligger på 2-5 timmar som givetvis avgörs efter hur högt du spelar. Det är inte jättebra men det är inte heller dåligt när man tänker på hur högt och väl enheten faktiskt spelar.    

vifa-bord

Bra att veta

1. Högtalaren är tung, 4,65 kg. Det är med andra ord inget du enkelt plockar med dig.

2. Högtalaren stödjer inga moderna streamingtjänster och kommer inte heller att göra i framtiden. Jag har pratat med Vifa som meddelar att Spotify Connect och Google Cast inte kommer att implementeras.

3. Högtalaren har en Usb-port som kan ladda din telefon eller användas för att koppla in t.ex. en Chromecast Audio för att få tillgång till Spotify Connect.

4. För bästa ljud trivs högtalaren bäst på marken/golvet med ca 40-60 cm till närmsta vägg.

Ljudkvalitet

Ljudkvalitén är helt fantastisk och jag kan med säkerhet säga att det inte finns mycket, om något på batteri som slår Vifa Copenhagen på fingrarna. Ljudbilden är öppen och mycket detaljerad. Jag kan faktiskt inte sluta förbluffas över hur bra högtalaren låter och den kan dessutom spela riktigt riktigt högt. Av alla portabla högtalare jag testat så kommer ingen närmre ”hifi” klassen.

Vifa Copenhagen låter bättre en de trådlösa konkurrenterna så som t.ex. bastunga beolit 12/15, Harman Kardon (alla varianter) och det Marshall har att erbjuda. Ljudbilden är öppnare, mer detaljerad och dessutom mer välbalanserad.

Vifa Copenhagen låter betydligt bättre än mina personliga ”ultraportabla” favorit Beoplay A1 och A2. Det är dock svårt att jämföra dessa med tanke på storlek/viktskillnaden.

Vifa Copenhagen kan inte riktigt mäta sig med en traditionell Hi-fi anläggning (Stativare). Men för de allra flesta skulle Vifa Copenhagen kunna ersätta en vanlig stereo.

Bra

• Ljudet är fantastiskt. Det bästa och mest ”hi-fi aktiga” ljudet hittills från en batteridriven högtalare.
• Grym, verkligen grym byggkvalitet.
• Läcker design, ja så läcker att du vill ställa den centralt i vardagsrummet.
• Spelar högt, lågt och allt däremellan.
• Appen som även om den inte är helt 100%:ig låter dig tweaka ljudet något.

Mindre bra

• Priset är snuskigt högt, men då får du också marknadens bästa ljud.
• Batteritiden är något kort. När högtalaren redan är såpass stor och tung kan man ju tycka att Vifa lika gärna hade kunnat slänga in ett större batteri.
• Vart är moderna tjänster som Spotify Connect och Google Cast… och varför är bluetooth mottagningen inte bättre med den här prislappen.

Slutats

Vifa Copenhagen sopar banan med i stort sett alla konkurrenter samtidigt som den också är snyggare när gör det. Om du är ute efter marknadens bästa portabla ljud och kan tänka dig att tömma plånboken så är Vifa Copenhagen högtalaren för dig. Ljudet är såpass bra att det skulle kunna ersätta stereon i vardagsrummet för gemene man utan problem. Tänk dock på att högtalarens teknik inte är helt ”up to date” så du kan glömma sakar som multiroom och moderna tjänster som Spotify Connect och Google Cast. Portabiliteten är också den något begränsad så vill du ha en högtalare för utflykten bör du istället ta en titt på högtalare som Vifa Oslo, Vifa Helsinki eller Beoplay A1/A2. Priset för att kunna skryta om att du har marknadens bästa batteridrivna ljud är högt men då får du verkligen vad du betalar för. 

vifa-copenhagen

 

2 Comments

  1. Har en själv och kan bara instämma. Fantastiskt ljud!

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.