Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Jan 2, 2018 in Teknik | 0 comments

Tips när du köper förstärkare och elektronik

Tips när du köper förstärkare och elektronik

 
Vad ska man tänka på när man köper elektronik till sin ljudanläggning, vad ska man ha för slags förstärkare eller receiver? Vad är ens skillnaden mellan en förstärkare och en receiver, eller en hemmabio-förstärkare som de också kallas? En receiver är också en slags förstärkare, men skillnaden är att den har en inbyggd radiomottagare. En av fördelarna med att köpa en receiver i stället för en vanlig förstärkare är ju att om man har ett hemmabiosystem kan man även använda receivern till det. Man kan även streama musik från nätet eller lyssna på radio genom den, medan en vanlig förstärkare är en slags påbyggnad till en ljudanläggning. Vill man ha lite mer avancerade varianter av förstärkare kan man använda sig av både försteg och slutsteg, medan de ”vanliga” sorterna av receivers och förstärkare oftast är lite billigare.

Det kan vara svårt att köpa den här typen av elektronik om man inte vet något om det, men man måste fundera på vad man ska använda produkterna till. Alla har olika preferenser vad gäller ljudet och det finns många olika sorter. Ett exempel är en hörlursförstärkare, som förstärker ljudet till hörlurar. Det är bra om man vill få bättre ljud i till exempel hörlurar man har kopplade till en TV. Sen finns det PA-förstärkare som man kan koppla flera högtalare till, om man vill ha surroundljud eller om man vill ha högtalare i flera rum. Surroundsystem betecknas med siffror, till exempel Dolby 5.1. Femman betyder att det är 5 högtalare och 1 bashögtalare, så det visar på antalet högtalare i förhållande till bashögtalare.

Rådfråga någon med ett intresse av elektronik

 
Självklart kan det vara en väldigt bra idé att fråga någon som är intresserad av ljud vid den här typen av inköp, men det finns även riktigt bra sidor online där det finns samlad information om elektronik, hårdvara och diverse prylar. Många gånger kan man hitta smarta lösningar som man inte alltid får reda på av butikerna som säljer produkterna, och det är alltid en bra idé att hålla sig uppdaterad om det senaste när man ska göra ett så pass stort inköp som elektronik eller en ljudanläggning faktiskt är. Som tur är finns det teknikentusiaster som kan hjälpa dig på rätt väg.

Vad ska man då ha för olika anslutningar till de olika högtalarna och förstärkarna? HDMI och USB är självklart bra och standard på de flesta system. HDMI överför både digitalt ljud och bild i en och samma kabel, och med USB-portar kan du koppla in till exempel mobiltelefoner. En del program för att spela upp musik, till exempel Spotify, är kompatibla med en del receivers eftersom de ofta har inbyggt WiFi och kan fungera genom ett nätverk. På så sätt kan man spela upp olika saker i olika rum och även streama film. Kolla alltid på vad produkterna har för pris och vad de har fått för betyg, när du är intresserad av att köpa nytt inom hemelektronik eller ljud. De recensioner som andra lämnat kan ge värdefulla ledtrådar till vilka förstärkare och receivers som folk är nöjda med, och vilka eventuella nackdelar de har.
receiver

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.