Posted on Feb 5, 2013 in Bloggen, Underhållning | 1 comment

Swedish House Mafia – Livespelning eller Playback

Swedish House Mafia (SHM) har blivit enormt stora på väldigt kort tid och de har också lyckats fängsla en extremt stor publik. Faktum är att Swedish House Mafia är helt unika, för aldrig tidigare har en svensk grupp dragit så mycket publik på så kort tid och inte ens ett inarbetat och folkkärt band som Kent skulle kunna fylla Friends Arena tre kvällar i rad. Men vad gör Swedish House Mafia och andra DJ’s egentligen under en spelning inför 30,000 personer, och hur kan de locka en så tror publik?

En vanligt förekommande åsikt kring DJ’s är att det räcker att trycka på play, hoppa och vifta lite med armarna i samband med att man låtsas plinka lite på mixerbordet – men är det verkligen så enkelt?

SHM - Swedish Hosue Mafia

På bilden ser vi den klassiska Dj favoriten ”höja armen” som inte varit i närheten av såhär populär sedan början 1940- talet…

Jag ska nu göra mitt bästa för att besvara denna fråga men jag vill först och främst pointera att jag inte skriver detta för att nedvärdera DJ-/housescenen på något sätt. Jag vill också pointer att jag inte ifrågasätter den skicklighet och det hårda arbetet som krävs när det kommer till att skriva och planera hur mixningarna ska framföras under livespelningen.

Tankarna i detta inlägg grundades under gårdagen då jag kom att tänka på ett roligt scenario som gick ut på att Swedish House Mafia inte själva skulle medverkar under en SHM spelning. I själva verket skulle medlemmarna Angello, Axwell och Ingrosso sitta på en strand och dricker paraplydrinkar – något som skulle visa på storbildsskärmarna först i slutet av konserten via en livesänd hälsning då medlemmarna skulle säger något i stil med:

“Tyvärr kunde vi inte vara på plats under dagens livespelning, men vi hoppas ändå att ni uppskattade den. Tack för er medverkan!”

Jag berättade om scenariot för en vän som blev lite lätt upprörd och menade på att jag inte förstod mig på hur mycket de faktiskt gör under en livespelning och han menade på att scenariot aldrig skulle fungera. Jag ansåg att det var lönlöst att ta diskussionen och valde istället att backa upp mitt uttalande med hjälp av lite hederligt google sök. Det mest trovärdiga jag hittade kom från Deadmau5, en av genrens stora giganter som beskriv livespelningarna inom genren på följande sätt:

”We all hit play, I think given about 1 hour of instruction, anyone with minimal knowledge of ableton and music tech in general could DO what im doing at a deadmau5 concert.” / Deadmau5

Så vad blir slutsatsen? Jo, om man får tro Deadmau5 och det som skrivs på nätet så skulle mitt scenario vara klart genomförbart då de flesta, enligt Deadmau5 verkar kunna lära sig vad som krävs för att genomföra liveakten på någon- eller några få timmar. Swedish House Mafia gör med andra ord inte mycket mer än att trycker på play under en livekonsert (bortsett från fladrande armar och annat scenspel då vill säga). Men med detta sagt påstår jag inte att de inkompetenta eller dåliga på något sätt, jag påstår/bekräftar bara att de inte gör speciellt mycket under en livespelning samt att mitt scenario är fullt genomförbart… Ni kan väl i alla fall erkänna att det varit en ganska obsen och rolig pr-kupp?

När jag sökte efter åsikter och svar hittade jag också en ganska ”tankvärd” kommentar, för visst ligger det något i det nedanstående talare skriver?

”Räcker det inte med att de skapar dessa fantastiska låtar? Sen att de står och viftar med händer och trycker på play, det spelar ju egentligen ingen roll?”

Swedish House Mafia Live

1 Comment

1. Bra skrivet men SHM är sjukt bra, oavsätt om de bara trycker på play eller ej! / Pär