Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Jan 12, 2012 in Bloggen, Tips, Underhållning | 4 comments

Samsung Galaxy Tab 8.9 eller Apple iPad 2 ?

Surplattan är den senaste flugan inom teknikvärlden och dess marknad har vuxit rekordartat sedan Apples lansering av den första ”paddan” i början av år 2010. Sedan dess har det ”sprutat” ut modeller till höger och vänster från alla tänkbara tillverkare men än är det bara Samsungs Galaxy Tab 8.9 som kunnat mäta sig med Apples gigant iPad 2.

I detta inlägg kommer jag att jämföra de båda surplattorna Galaxy Tab 8.9 och iPad 2 för att reda ut vilken enhet som är bäst på musik, ja musikkungen helt enkelt.


Design

Designmässigt har de båda enheterna mycket gemensamt och framifrån ser de nästintill identiska ut. Enligt Apple själva har Samsung kopierat designen vilken kanske inte är allt för långt från sanningen(?). De båda enheterna är mycket snygga men på den här punken drar Apple det längsta strået.

Vinnare: Apple iPad 2

Ergonomi

Enheterna är slående lika men identiska är de inte då det finns klara skillnader gällande storlek, vikt och material. Samsung Galaxy 8.9 är avsevärt mycket lättare än ”paddan” och den är också något mindre vilket märks av i handlederna efter en tids surfande.

Vinnare: Samsungs Galaxy Tab 8.9

Ljudkvalitet  

Ljudkvalitén via ljudutgången är bra hos de båda enheterna och det låter också skapligt från de inbyggda högtalarna (baserat på enhetens storleken).

Vinnare: oavgjort

Musik

Som ”mobila” musikspelare är enheterna ganska medelmåttiga med tanke på storlek och du bör kanske använda din telefon istället (?). Pluggar du däremot in enheterna i din stereoanläggning (alternativt strömmar musiken) fyller de en bra funktion.Musikhanteringen går betydligt smidigare till Samsungs Galaxy Tab 8.9 då du inte behöver binda upp dig till iTunes som gör ”paddans” överföringsprocess till ett rent ”h*lvete”. Vidare kan du också styra musikuppspelningen direkt från hemskärmen med Samsungs Galaxy Tab 8.9 vilket resulterar i att du slipper öppna musikprogrammet.

Vinnare: Samsungs Galaxy Tab 8.9

Musik på nätet

Surfning går både smidigt och snabbt på de båda surfplattorna men det finns vissa störande begränsningar i iPaden då den inte stödjer Flash vilket resulterar i att Samsung Galaxy 8.9 går segrande ur denna rond.

Vinnare: Samsung Galaxy 8.9

Musikvideo

Både iPad 2 och Samsung Galaxy tab 8.9 hanterar video galant men även här får iPad 2 se sig slagen av Samsung Galaxy 8,9 på grund av sämre filstöd, lägre upplösning och sämre datahantering (itunes).

Vinnare: Samsung Galaxy 8.9

Spotify

Spotify är tillgängligt via appstore respektive android-market på båda enheterna och fungerar klockrent. Här är det dock Samsungs tur att se sig besegrad då iPad 2 erbjuder bättre och enklare streaming.

Vinnare: Apple iPad 2

Tillbehör

När det gäller utbudet och kvaliten på tillbehör behöver jag inte ens börja… Promenad seger för iPad 2 som soppar banan med allt tänkbart motstånd på denna punkt.

Vinnare: Apple iPad 2

Och  vinnaren är? 

Samsungs Galaxy Tab 8.9 är bäst på musik men det rör sig inte om någon överlägsen seger och jag vill passa på att lyfta på hatten för de båda surplattorna som är både snygga och kompetenta. Gillar du iTunes och har en ”Zeppelinare” på din steriobänk så är iPad 2 ett självklart val men om du är det minsta osäker bör du välja musikkungen Samsungs Galaxy Tab 8.9.

4 Comments

 1. Jag undrar vad en surfplatta har för relevans kring ämnet indiemusik?

  Är det inte bättre tipsa om ny musik eller konserter?

  Du har tidigare skrivit om The drums, de spelar på Brewhouse i Göteborg 11mars, sånt vore kul om du kunde skriva om…

 2. Hej Rune! Som du skriver finns det endast en mycket vag koppling mellan surfplattan och indiemusik och skrev mest inlägget som en ”rolig grej”. En rolig grej mest för mig själv för att variera skrivandet. Håller också med om att det skulle vara mer relvent att posta ett inlägg kring The Drums, ska du dit?

  Mvh
  Peter

 3. Hur menar du att iPad har en bättre och enklare streaming i Spotify?
  Spotify finns ju inte ens till iPad!! Utan man får gå på iPhone appen som ser allt annt än vacker ut i den upplösningen.
  Kör Spotify i min android mobil, vilket jag föredrar framför iphone verisonen. Smidigare och snyggare!

  • Hej Robin!
   Det jag menade var att iPad:en stödjer airplay… Men som du säger suger det ju att företagen är så sega på att skapa appar till plattorna, jag menar hur svårt kan det vara… =)

   Mvh
   Peter

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.