Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Jun 2, 2012 in Lilla Scen, Underhållning | 0 comments

Intervju – Theo Berndt

Theo Berndt

Intervju med Göteborgsbandet Theo Berndt.

 

1.Theo Berndt… hur kom ni fram till namnet?

Det är en lång historia med sitt ursprung i parentes-orten Floda. Där finns det en myt om en man som hette/heter Bernt och tydligen skall vara en man utöver det vanliga. Hans unika egenskaper gav upphov till utrycket att något var ”Bernt” när det var lite småskevt eller konstigt. Vi tyckte att Berndt var finare än Bernt, och att det var väldigt häftigt med ”The”-band, och således kallades vi oss The Berndt. För ett år sedan tyckte vi att det var mindre häftigt med ”The”-band, och bestämde oss för att lägga till ett o. Vi hade helt enkelt blivit lite mindre skevare och lite mänskligare.

2. Vart finner/hämtar ni er inspiration?

Då bandet består av en brokig skara med ganska skilda ”verkliga” liv är även inspirationskällorna ganska spridda. Huvudkompositören, tillika matematikern, Linus säger att han skapar bäst efter en eftermiddag av ekvationslösande. Vi misstänker att många av våra låtar i själva verket bara är musikaliska översättningar av matematiska formler och samband. Vår trummis, och ljuddesigner Oscar, tycker om att finna inspiration av att lyssna på inspelningar av naturljud. Tydligen är det bättre att uppleva naturen i hörlurar än i verkligeheten. Hjärtat och allvaret kryddar Emil när han skriver texterna men alla är med och bidrar med sina egna slingor, melodier och idéer. Gemensamt gillar vi att laga mat och att spela brädspelet ”Settlers of Catan” vars inslag av handel har utvecklat vår samarbetsförmåga.

3. Vad är ert mål med musiken?

Vårt mål är och har alltid varit att bli bättre och att utveckla samt upptäcka oss själva rent musikaliskt. Vi har också börjat intressera oss mer för själva inspelningsprocessen och skulle vilja testa på olika sätt att gå tillväga i framtiden. Eftersom vi alltid har varit ett band som gjort allting själva har ett mål med den här skivan varit att släppa på spärrarna och ta hjälp av andra duktiga människor. Något jag tycker vi lyckats ganska bra med. Då kan man lägga mer tid på det som faktiskt är kärnan, musiken.

4. Skulle ni ställa upp i Melodifestivalen om du fick chansen? Varför/varför inte?

Då ingen av oss känner Christer Björkman ser vi frågan som onödig att svara på, men svaret skulle nog vara nja. Om vi hade skrivit en låt som passat i Melodifestivalen så skulle vi nog kunna framföra den utan att skämmas. Men jag tror inte att vi kan skriva en låt som passar i Melodifestivalen. I övrigt lägger vi ingen större åsikt i Melodifestivalens existens, utan tycker att det är kul att folk har kul.

5. Finns det någon/några musiker på den svenska indiescenen som inspirerar er?

Ja det finns det verkligen men vi lyssnar på väldigt mycket musik från andra länder med. Följ vår blogg så tipsar vi om vilka.

6. Vem är den” skönaste” musikern genom alla tider (levande/död) och varför?

Freddie Mercury. Dels för hans medverkan i ett av tidernas tokigaste rockband, men också ”dödshistorien”.

7. Ert album släpps ju som bekant den 7e juni, vad är bästa med albumet?

Det bästa med albumet är nog att det på samma gång är enhetlig men ändå spretigt. När albumet var färdiginspelat kom vi på att vi hade glömt att skriva några hittar, men att albumet som helhet var något mycket vackrare än våra tidigare prestationer. Rent textmässigt finns det även denna gången en tråd som knyter ihop allting. Jag gillar hur skivan balanserar mellan vansinne och hjärta. Att det kanske döljer sig något mer bakom de lekfulla arrangemangen och fina melodierna. När man måste våga ta det till sig för att verkligen förstå, det är då musik blir intressant. Vi tycker också att vi har lugnat ner oss något, vilket antagligen ingen annan kommer märka.

Lyssna på Theo Berndt >> 

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.