Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Nov 5, 2011 in Bloggen, Underhållning | 11 comments

Hjärndöd musik för en lika hjärndöd generation?

Hur gör man egentligen om man vill lyckas som musiker i Sverige? Frågeställning är inte helt enkel då det numera finns väldigt många olika sorters musiker och framförallt flera olika vägar och val som kan ta dig till ”målet”. För att förenkla det hela väljer jag att dela upp musikerna i tre olika grupper förpackningen, musikern och idioten. Detta inlägg kommer att behandla förpackningen.

Förpackningen

Här hittar vi ”musikern” vars syfte är att fungerar som en länk mellan brukaren (lyssnaren) och producenten (Industrin, beskrivs mer ingående nedan). Dennes roll fungerar i likhet med en mjölkförpackning vars syfte också är att fungera som en länk mellan producenten och konsumenten. Producenten fyller förpackningen med önskat innehåll och hoppas sedan på att förpackningen fungerar, d.v.s. att konsumenten attraheras av förpackningens design och form samt att denne också gillar innehållet. Det är också mycket viktigt att förpackningen pallar trycket då denna inte får läcka eller bli sur före det att bäst före datum passerat, ja det datum då producenten inte längre känner att det är värt att använda den urmjölkade förpackningen (klimakteriestatidet, beskrivs mer ingående nedan).

 
 
Rihanna är en förpackning som fungerat mycket bra fram tills i dagarna då trycket från maskinen blev för hårt…
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förpackningen ska alltså attrahera marknaden och bör därför vara snygg, storbystad och charmig. Det skadar inte heller om förpackningen har egenskaper som scennärvaro, rytm och en bra sångröst men detta är inga obligatoriska kvaliteter då utseendet, bh storleken och viljan att ”visa hud” kan väga upp för detta. Producenten nöjer sig ofta om förpackningen gör det den ska, för det är ju trots allt inte förpackningen som ska tycka och tänka? Hur fan skulle det se ut?

 

Britney Spears är ett bra exempel på en sargad och sliten förpackning som använts under många år och hon kan dessutom vara en bidragande orsak till att autotunern uppfanns?

 

 

 

 

 

 

 

 

Förpackningens livslängd baseras på hur denne tas emot av konsumenten och förpackningen kan således bli utbytt både snabbt och ofta (de lämnar inte direkt något svart hål efter sig). En förpackning som är ”slut” har inte heller någon möjlighet att ta sig tillbaka på egen hand och utan maskinen är förpackningen som en sköldpadda som hamnat på rygg. Om förpackningen väl hamnat i ”klimakteriestatidet” gäller det att göra något radikalt och detta omgående för att någon ska kunna se värdet i förpackningen, alltså möjligheten att tjäna mer lätta pengar på förpackningen. Skandaler, Knark, kändisligg, större bröstimplantat, ”nakenhet” är några av de möjliga alternativen och om inget av detta fungerar kan förpackningen alltid skriva en självbiografi om sin svåra uppväxt eller om sitt narkotikaberoende, ja gärna något riktigt smutsigt.

Nä, förpackningen måste helt enkelt klamra sig fast hos producenten genom att göra precis som han/hon säger, med andra ord sälja sin kropp och själ. Det är en tung bransch där sårbarhet inte är en accepterad del av flödesschemat för alla vet att de är utbytbara då all makt ligger hos producenterna, de äger dig för utan dem är förpackningen tom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maskinen symboliserar bolaget bakom förpackningen och fungerar som förpackningens hjärta och hjärna. Det är här förpackningen skapas, men maskinen gör mycket mer än så. Den bestämmer hur förpackningen ska klä sig, vilken attityd förpackningen ska utstråla och vart förpackningen ska synas och höras. Maskinen är mycket kraftfull och har dessutom skapat sig mängder med smarta lösningar som t.ex. idol som hjälper maskinen som inte längre behöver anstränga sig lika hårt.

Om förpackningen inte lever upp till marknadens krav kan maskinen gå in och redigera dessa delar och fungerar inte detta, ja då hamnar förpackningen i klimakteriet, en fas då förpackningen inte längre är ekonomiskt gångbar.

Förpackningen må vara j*vligt snygg men innehållet är och förblir tomt, själlöst och totalt hjärndött! 

 

11 Comments

 1. Står upp och applåderar!

  (tar nästan tillbaka allt jag har sagt)

 2. Håller med! 🙂 Vissa pallar trycket mer än andra som sagt, ex Madonna tycker jag är ett bevis på det, dessutom får man intrycket av att den ”förpackningen” styr och ställer mycket själv, där finns en viss skillnad på henne och ex Britneys Spears.

 3. Härligt att höra Binniam och visst finns det tyvärr en del sanning bakom detta inlägg. När det gäller Madonna kan jag tyvärr bara enbart hålla med dig Sabina. Jag vet att Madonna är din och många andra människors förebild och jag håller med om att hon är duktig på det hon gör och att hon varit en stabil och rätt cool profil genom tiderna. Däremot så är hon i mångt och mycket en tidigt produkt av maskinen då skivbolaget ligger bakom mycket av det hon har gjort. Hon har dock producerat en del och varit med och tyckt och tänkt vilket hedrar henne. Viktigt att tilläga är också att maskinen inte hade lika stor makt på den tiden då hela coneptet inte var lika utarbetat. Om man gör en sökning på henne beskrivs hon dock inte som en musiker utan som en entertainer(?), lite annorlunda men det beror troligtvis på att hon är så mångfasiterad inom musik, film och dans. Fortsätt att hålla henne varmt om hjärtat, hon är en cool och kaxig filur!

  Mvh indiemusik

 4. herregud det här inlägget är så sjukt pinsamt. återkommer kanske med en längre kommentar. tills dess kan du lyssna på bon iver och james blake (vad har dessa två gemensamt?)

  • Hej Oliver!
   Tack för att du tycker till men skulle som sagt vara kul om du kunde utveckla detta? Kan inte riktigt svara på din fråga men handlar det om vem som är mest indiependent så är det såklart Justin då han är signad på ett ”independent bolag” medans James valt ett mer kommersiellt…

   • vem som är mest indiependent är väl inte en sak de har gemensamt? (skulle dock kalla james blake mer indie eftersom han har ett mycket mer svårsmält och ”vågad” sound, medan gemene man kan ta till sig bon iver)
    det jag syftade på var att båda använt sig utav autotune, vilket du verkade benämna som något dåligt i inlägget.

    • Hej Oliver
     Antog att du menade att de två ”inte” hade något gemensamt… Att använda sig av autotune behöver inte vara något negativt, det jag menar med detta är att en artist som Britney Spears inte kan sjunga utan autotune… Hon skriver inte sina egna låtar, sjunger halvdassigt, uppträder playback och dansar ganska dåligt…

     Väntar fortfarande på en lite bättre beskrivning av kommentaren ”herregud det här inlägget är så sjukt pinsamt”. Kul att diskutera och vem vet, det jag skriver kanske är helt fel?

     Ha det bra
     Mvh
     Peter

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.