Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Jan 31, 2017 in Bloggen, Teknik | 7 comments

Bragi The Headphone – Recension

Bragi The Headphone – Recension

 
Det tyska kickstarter företaget Bragi har släppt sin andra generation av helt trådlösa snäckor och recensionen hittar du nedan.

Hårdvaran

The Headphone består av två små och mycket lätta snäckor i hårdplast som du placerar i respektive öra. Att placera dem i öronen är busenkelt och det bästa av allt är att dom sitter säkert som berget, även under löprundan eller ett flängigt pass på gymmet. Den högra snäckan är utrustad med tre knappar och det är också den snäckan som tar emot ljud via bluetooth som den sedan skickar vidare till den vänstra snäckan. Kontrollerna på snäckan är små, hårda och näst intill obrukbara då ett tryck innebär att du också trycker in snäckan längre in i örat (mycket obekvämt). Enligt Bragi ligger batteritiden på upp till 6 timmar och det stämmer ganska bra. Extra funktionerna är relativt sparsmakade men de det går att ta emot samtal (ok kvalitet i tyst miljö) och de har också en funktion som de själva kallar transparency. Genom att trycka och hålla inne ”+” knappen aktiveras funktionen som släpper igenom ljud från omvärlden. Jag hade mycket höga förväntningar på funktionen som tyvärr inte fungerar riktigt så bra som jag hade hoppats. Den duger dock för att du ska kunna höra om någon vill dig något eller om du har en bil i hälarna. För att höra vad någon säger måste du dock plocka ur lurarna.

bragi-the-headphone

 

Bra att veta

1. Du kan lyssna med en snäcka i örat. Detta fungerar dock bara med den högra snäckan då den vänstra pausas när den kommer för långt från den högra snäckan.

bragi

2. Fodralet/caset där du placeras de båda snäckorna innehåller inget batteri, men det ryktas om att ett sådant är på väg.

3. När du använder medföljande ”complytips” är fodralet/caset något för litet. Det resulterar i att ”tipsen” blir missformad när du förvarar dom. Lite trist med tanke på att dom trotts allt följer med och ger betydligt bättre ljudkvalitet.

4. På lite olika platser har det diskuterats om att ”högsta ljudet” är för lågt. Enligt mig stämmer det inte alls. Jag har testat hörlurarna med tre olika källor och aldrig velat skruva ljudet hela vägen upp. Om du anser att ljudet är för lågt kan du se begränsningen som ett sätt att bevara din hörsel, för så högt ska du inte lyssna!

5. Snäckorna kommer inte att få någon framtida uppdatering, så allt du stör dig på kommer att förbli. Snäckorna pausas t.ex. inte när dom placeras i fodralet vilket är standard hos konkurrerande produkter.

 

Ljudkvalitet

Ljudkvalitén är dessvärre inte The Headphone starkaste kort, även om det inte är dåligt. Stundtals bjuder ljudet på fina detaljer men allt som oftast lämnar det en del övrigt att önska. Ljudet känns lite tunt och jag skulle därför inte rekommendera The Headphone till dig som lägger stor vikt vid ljudkvalitén. För träningspasset och för gemene man duger ljudet däremot. För att sätta det i paritet till något så låter ljudet betydligt bättre än hos de ”inkluderade” trådade lurarna som brukar följa med mobilen. Jag skulle säga att ljudkvaliteten hör hemma hos trådade standardlurar i 300-500 kr klassen. Ljudet är än så länge ett problem för de helt trådlösa snäckorna och det finns helt enkelt inte något riktigt ”hifi alternativ” att tillgå.

 

Bra

• Ljudet är okej, bra för att vara en helt trådlöst (ribban för genren är lågt satt) men inte något för ”hifi fantasten”.
• Byggkvalitén är bra och passformen är ruskigt bra. Har aldrig behövt sätta tillbaka eller trycka in snäckorna vilket jag alltid behövt göra med andra snäckor.
• Bluetooth-kopplingen räcker långt och det är inga problem att lägga telefonen någonstans i samma rum. Till skillnad från de flesta konkurrenterna så funkar dom!
• Designen är snygg och även om många klagat något på den tycker jag inte att dom känns ”billiga”.
• Priset är förhållandevis lågt när man jämför med konkurrenter som säljer sina produkter dyrare trots att de inte fungerar.

Mindre bra

• Ljudkvalitén är inte på topp och får bara godkänt. Detaljerna är fina men överlag känns presentationen tunn.
• Fodralet/caset är för stort. Det är inte gigantiskt men det borde vara mindre då det inte ens innehåller ett batteri. Se bara på fodralet för Airpods.
• Bluetooth signalen är bra men hackar lite för ofta, när man rör på sig. Inte på något sätt en dealbreaker.
• Knapparna på den högra snäckan är näst intill obrukbara. Hur tänkte Bragi här?

Slutats

Ribban ligger lågt för helt trådlösa snäckor och med det sagt är The Headphone troligtvis det bästa alternativet just nu. Dom funkar bra, låter helt okej, har grym passform, bra batteritid och med dem i öronen behöver du inte heller se ut som en fullständig idiot (som du gör med t.ex. Airpods).  Till nästa generation hoppas jag att ljudkvalitén blir något bättre och på att fodralet också blir något mer fickvänligt och kanske också batterifyllt? Frågor på det? 

 

the-headphone

7 Comments

 1. Hej och tack för en välskriven recension! Trevligt att äntligen se lite personer i Sverige skriva omdömen om Bragi The Headphone.

  Jag har sedan avslöjandet varit intresserad av att köpa dessa hörlurar, framför allt då de är helt trådlösa och alla andra liknande produkter på marknaden har någon deal breaker. Hittills har jag bara ägt ett par semi-trådlösa in ear-hörlurar, alltså sådana med nackband, där allting var frid och fröjd förutom just sladdarna (som fortfarande irriterade mig då det kom tillfällen där sladden fick hörluren att glida ut, byta position eller glida ur).

  Min största farhåga efter att ha läst detta är att jag blir orolig för att bli besviken på ljudbilden. Hur är den mer ingående egentligen? Jag är tyvärr lite av en audiofil och tycker om riktigt bra ljud (i dagsläget äger jag ett par Sennheiser HD 598 och Sony MDR-100ABN vid sidan av ett par trådade Beyerdynamic MMX 102 iE). Har du några andra trådlösa och trådade hörlurar som du kan jämföra med för att säga huruvida ljudet är bättre eller sämre? Modellnamn underlättar eftersom jag själv kanske provat just den modellen du då jämför med.

  • Hej, kul att du gillade recension. När det gäller ljudet är det lite svårt att jämföra med hörlura som du nämner då dessa givetvis spelar i en annan liga. Byerdybamics MMX 102 har jag dessvärre inte någon referens till. Jag lägger själv väldigt stor vikt vid ljudkvalitén men måste ändå säga att jag är nöjd med mina Bragi. Jag använder dom när jag tränar och när jag är ute och flänger. Personligen tycker jag att frihetskänslan och portabiliteten överväger den något bristande ljudkvalitén. Om du vill ha helt trådlösa snäckor så blir det tyvärr inte bättre än såhär just nu. Ljudkvaliten är okej. Earin kommer med nya i slutet av Q1 och det finns flera andra alternativ på gång så orkar du vänta så är det troligtvis bästa alternativet.

   • Tack för det snabba svaret! Självklart spelar trådburna, större eller dyrare hörlurar i en annan liga och det får man leva med i dagsläget. Tekniken är ändå så pass ny att man inte kan förvänta sig några underverk. Dock undrar jag vilka hörlurar du jämförde The Headphone med?

    Skönt att höra att något väger upp för den lite sämre ljudkvaliteten! Jag hoppas själv att jag tycker likadant ifall det blir ett inköp framöver. Problemet med att vänta tills några nya och eventuellt bättre släpps är att när de släpps så kan man därifrån vänta på ytterligare några andra nya som kanske är ännu lite bättre och släpps snart… till slut har man inte gjort annat än att vänta och helt ärligt börjar jag bli rätt otålig redan nu efter någon vecka med sladdburna in ear-hörlurar. Förresten, vilka andra tillverkare utöver Earin är på gång med nya helt sladdlösa hörlurar?

    • Visst är det så. Är själv en tekniknörd/ljudnörd och då vill man hoppa på tidigt, för det är ju halva grejen ?. Hereone, Samsung, Earin, Erato, Bragi (två nya produkter ryktas under året) mfl förväntas släppa. Skulle dock gissa på att nästan alla tillverkare jobbar på sin egna lösning just nu. Eratos Apollo 7 är rätt intressant (dock dyr). Jämfört Bragi The Headphone med bland annat inkluderade lurar och Sennheiser Momentum. Om du beställer The headphone är det billigast att göra det direkt från deras hemsida. I värsta fall kan du ju alltid sälja dom på tradera. Andrahandsvärdet är garanterat bra.

 2. Hur står den sig mot nyligen släppta Here One?

  • Hej Anna,

   Jag har inte själv haft möjligheten att testa ”Here one” men av vad jag läst att ska ljudet vara bättre och anslutningen lite sämre. ”Here One” erbjuder riktigt avancerad ANC och enligt recensioner ska den också fungera riktigt bra. Att tänka på är dock att Here one kostar dubbelt så mycket som Bragi The Headphone.

   Mvh
   Peter

 3. When someone in a group edits an expense the other doesn’t know it unless they are signed up in the noisotcatifni. Wouldn’t it be better if you just bring up the expense to the top and give it a label (like edited or changed by some user) ?

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.