Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Bäst 2015

Då var musikår 2015 över, för det lär inte hända speciellt mycket kring jul och i mellandagarna. År 2015 har tyvärr varit ett ganska tråkigt år rent musikmässigt för aldrig tidigare har så få album tävlat om de 10 åtråvärda platserna. För första gången någonsin finns det inte heller någon solklar kandidat för ”årets bästa album”, men allt har inte allt varit dåligt. Musikår 2015 har också levererat via artister som Tame Impala, Of Monsters And Men, Amason, Foals, Half Moon Run, San Cisco, Milo Greene, My Morning Jacket och många fler.

Musikår 2015 har också bjudit på några friska tillskott som ska bli spännande att följa framöver. En av dessa är Tor Miller som släppte den fenomenala EP:n Headlights. En annan är givetvis svenska Amason som levererade ett mycket spännande debutalbum och debutalbumet från Carnival Youth bör du inte heller missa. Som av tradition dom senaste åren måste Coldplay också få sig en dänga och denna gång för det bedrövliga albumet A Head Full Of Dreams som leverera två bra låtar och nio usla. Nej, Coldplay är sannerligen inte vad dom har varit och frågan är om det inte är bäst att de kastar in handduken innan det blir pinsamt på riktigt?

Nästkommande år kommer att bli ett väldigt intressant med spännande album att vänta från bland annat Red Hot Chili Peppers, Bloc Party, M83, Metronomy, The XX, The Killers, Band of Horses, Mystery Jets, The Last shadow Puppets, Soundgraden, Gorillaz och Miike Snow. Men nog om detta, nu är det dags att njuta av årets 10 bästa album och de 50 bästa låtarna som du hittar nedan!

BÄSTA ALBUMEN 2015

Currents

Tame Impala är tillbaka efter succé debuten för 3 år sedan och denna gång bjuder de på ett ännu bättre album som också blir årets bästa album med knapp marginal.

%

 

Sun Leads Me On

Andra albumet från Half Moon Run är precis lika bra som det första om inte t.o.m en gnutta bättre? Fullsmockat med sköna låtar är det i alla fall och värt att tillägga är att albumet kräver ganska många lyssningar för att nå sin fulla potential.

%

 

Wilder Mind

Mumford & Sons har levererat ett av årets mest spelade album och med Wilder Mind fortsätter de att övertyga oss om att de är ett av världens främsta band just nu. Hatten av.

%

 

Headlights

Headlights är inget fullängdsalbum men får ändå en hedervärd plats på listan. Tor Miller, som talangen heter har inte hunnit släppa något fullängds-album ännu men Headlights bådar sannerligen gott för framtiden. En superskön EP med 4 fantastiska låtar.

%

 

Control

Underskattningen av Milo Greenes senaste album ”Control” är stor. Har du missat Control bör du ge det en chans för det är verkligen bra och ett av de album som jag lyssnat mest på under det gångna året. Värt att tillägga är att det behöver ett par timmar för att fastna.

%

 

Kintsugi

Att Death Cab For Cutie kan skriva starka låtar är inget nytt men aldrig tidigare har de släppt något så bra som ”Kintsugi”.

%

 

Gracetown

Medlemmarna i San Cisco har blivit lite äldre, med fokus på lite då de nyligen passerat 20 år. Men åldern har aldrig stoppat dem från att skapa riktigt grym musik och med ”Gracetown” är de starkare än någonsin tidigare. San Cisco kan bli nästa stora band om dom bara lycka hålla ihop och bevara sin energi.

%

 

Beneath The Skin

Det isländska bandet fortsätter att leverera även om gruppens andra album inte är riktigt lika starkt. Albumet håller en väldigt hög lägstanivå men saknar dom där riktigt fantastiska fullträffarna från första albumet.

%

 

Foals

Foals är tillbaka och bjuder på ytterligare en fullträff! Ett riktigt bra album som också innehåller en av årets bästa låtar, Mountain At My Gates.

%

 

The Desired Effect

Här kommer många att tycka annorlunda och jag köper det. På sätt och vis är The Desired Effect ett ganska medelmåttigt album men det finns något där som tilltalar, som är svårt att beskriva. Hatkärlek och ett av de album som snurrat mest i år.

%

 

BÄSTA LÅTARNA 2015

Till vänster hittar du de 50 bästa låtarna från 2015 (utan rangordning). Till höger hittar du spotifyspellistan med årets 50 bästa låtar så se till att dra igång Spotify och njut!

 

Milo Greene – Lonely Eyes
My Morning Jacket – Big Decisions
Bloc Party – The Love Within
Coldplay – Everglow
Beirut – No No No
Amason – Kelly
Brandon Flowers – Can’t Deny My Love
The Chemical Brothers – GO
Death Cab for Cutie – Black Sun
Eagles Of Death Meta – Complexity
Foals – Mountain At My Gates
James Bay – Let It Go
Miike Snow – Heart Is Full
Vance Joy – Great Summer
Tor Miller – Headlights
Carnival Youth – Brown Eyes and All the Rest
Mumford & Sons – Wilder Mind
Fossils – Circa Waves
Balthazar – Bunker
Oh Wonder – Drive
Half Moon Run – Hands In The Garden
Balthazar – Then What
Belle & Sebastian – The Power Of Three
Tor Miller – Hold The Phone
The Hunts – Make This Leap
Tame Impala – Eventually
Carnival Youth – Octopus
San Cisco – Mistakes
Broken Bells – It’s That Talk Again
Mumford & Sons – Snake Eyes
Mirror Diaries – Waking Up
Of Monsters and Men – Empire
Max Frost – Let Me Down Easy
Odessa – I Will Be There – Rebel Remix
Pale Honey – Over Your Head
Half Moon Run – Turn Your Love
Satellite Stories – Campus
HONNET – The Night
San Cisco – Too Much Time Together
The Hives – Blood Red Moon
Mutemath – Monument
Matt and Kim – Get It
Milo Greene – Parents House
Tame Impala – The Less I Know the Better
Max Frost – Withdrawal
Mumford & Sons – Believe
Of Monsters and Men – Crystals
Half Moon Run – Sun Leads Me On
Ratatat – Abrasive
Milo Greene – Not Enough