Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Bäst 2011

Musikåret 2011 har varit riktigt bra för indie genren som tagit ytterligare ett steg framåt på den internationella musikscenen och det är framförallt band som Noah And The Whale, The Black Keys, Kasabian, The Wombats och TV On The Radio som visat framfötterna.

Nedan presenteras årets bästa Album 2011

[heading style=”2″] Bästa albumen 2011[/heading] 1. Noah & The Whale – Last Night On Earth 

 

Utmärkelsen årets bästa album 2011 går till gruppen Noah And The Whale som berikat musikåret med den helt fantastiska skivan Last Night On Earth! Hatten av för Noah And The Whale! 

2. The Wombats – This Modern Glitch

Årets näst starkaste bidrag kommer från The Wombats som släppte sitt tredje studio album This Modern Glitch under året. Albumet är varmt, fartfyllt och bra rakt igenom.

3. Red Hot Chili Peppers – I Am Whit You

Jag har väntat på detta album sedan 2006 och väntan har varit lång, ja nästan lite för lång. Uppfyller de förväntningarna? Ja, I Am Whit You är en lekfull och träffsäker skiva med många riktigt bra låtar och ett mycket balanserad innehåll. En av årets främsta helt enkelt!

4. Foster The People – Torches 

En mycket bra debutplatta från Foster The People som består av så många singlar att jag knappt kan räkna dem…

5. Bombay Bicycle Club – A Different Kind Of Fix

Bombay Bicycle Club levererar sitt bästa album hittills…

6. Kasabian – Velociraptor 

Detta är ett av årets starkaste album och här finner vi också två av årets bästa låtar.

7. The Strokes – Angles 

The Strokes levererar som vanligt men har inte riktigt hittat tillbaka till sin ”This Is It” form, ja ni vet nog vad jag menar.

8. Deportees – Islands & Shores 

Den bästa plattan på länge från Deportees som placerar sig högst på listan bland de Svenska artisterna.

9. Gallagher Noel – High Flying Birds

En fin comeback från Noel som återigen visar vart skåpet ska stå… Skulle vara kul om de båda bröderna kunde begrava stridsyxan framöver…

 

10. Feist – Metals

Vackert och träffsäkert som vanligt från Feist…

[heading style=”2″] Bästa Låtarna 2011[/heading]

Nedan presenteras de 50 bästa låtarna från år 2011. Att välja ut dessa var svårt, ja till och med mycket svårt och att rangordna dem var ännu svårare. Jag hoppas att ni uppskattar listan och glöm inte att det sällan räcker att lyssna igenom låtarna en gång… De bästa låtarna från år 2010 hittar du här >> 

 

 

TV On The Radio – Will Do

Red Hot Chili Peppers – Brendan’s Death Song

The Kooks – Junk Of The Heart

Noha And The Whale – L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.

Peter Bjorn & John – Second Chance

Real Estate – It’s Real

6 Death Cab For Cutie – You Are A Tourist

Kasabian – Re-Wired

8 Noha And The Whale  – The Line

9 M83 – Midnight City

10 The Wombats – Anti-D

11 Awolnation – Sail

12 Foster The People – Call It What You Want

13 Bombay Bicycle Club – Lights Out, Words Gone

14 Deportees – Islands & shores

15 Priory – Lady Of Late

16 The Subways – Kiss Kiss Bang Bang

17 Oberhofer – Gotta Go

18 The Strokes – Under Cover Of Darkness

19 Serenades – Birds

20 Red Hot Chili Peppers – Factory of Faith

21 Noel Gallagher – What a Life

22 The Hives – Thousand Answers

23 The Feeling – Set My World On Fire

24 Kaiser Chiefs – Kinda Girl You Are

25 Coldplay – Paradise

26 Wilco – I Might

27 The Wombats – Valentine

28 Beirut – A Candle’s Fire

29 Noha And The Whale – Life Is Life

30 The Pigeon Detectives – Turn Out The Lights

31 Bon Iver – Calgary

32 Kasabian – days are forgotten

33 Foster The People – Don’t Stop

34 Patrick Wolf – The City

35 Arctic Monkeys – The Hellcat Spangled Shalalala

36 Gomez – Options

37 The Black Keys – Lonely Boy

38 Florence And The Machine – Shake It Out

39 Snow Patrol – Called Out In The Dark

40 The Wombats – Techno Fan

41 Scattered Trees – Four Days Straight

42 Red Hot Chili Peppers – The Adventures of Rain Dance Maggie

43 Phantogram – 16 Years

44 Last Lynx – Alaska

45 Arcade Fire – Speaking in Tongues (feat. David Byrne)

46 Arctic Monkeys – Suck It And See

47 Young Knives – Human Again

48 Miles Kane – Rearrange

49 Metronomy – The Look

50 Cage The Elephant – Shake Me Down


[heading style=”2″] Snyggaste Albumen 2011[/heading]
1. Red Hot Chili Peppers – I’m With You

Årets snyggaste album heter I’m With You och är Red Hot Chili Peppers senaste bidrag till den estetiske musikälskaren. Denna albumart pryder just nu min vardagsrumsvägg i jätte format och jag älskar verkligen designen! Hatten av till årets snyggaste albumart
Neon Trees är inte mycket att hänga i granen rent musikaliskt men visst har de lyckats med designen?
Coldplays senaste album Mylo Oxyloto var inte så bra som jag hoppades men Coldplay bjuder som vanligt på en läcker albumart och albumet är helt enkelt snyggare än det låter…
The Black Keys levererar en snygg framsida på ett mycket bra album och visst känns albumarten passande?
  Snyggt och stilrent från Kasabian!
 [heading style=”2″] Årets missar 2011[/heading]

Som alltid går det inte att vara helt 100%:ig och jag är därför mycket väl medveten om att jag kanske missat något viktigt. Det skulle vara jätte kul om du kunde hjälpa mig! Har jag missat något i min årsredovisning? Är det några låtar som saknas eller har jag placerat albumen fel? Dela gärna med dig av dina åsikter!

Tipsa dina vänner om detta inlägg….

12 Comments

 1. ironiskt att de 5 albumen på toppen av albumlistan inte är indie.

  • Hej Oliver!
   jag vet inte riktigt hur din definition ser ut? Hade ju varit roligt att veta…

   Förstår att folk höjer på ögonbrynen för Red Hot Chili Peppers, som är mycket svår definierade för de är ju sannerligen inte något givet indieband. De övriga banden är indiepop, indierock och indiefolk…

   Mvh
   Peter

   • Som Luffe skrev så är inga av banden signade med indieskivbolag. Läste din definition på Om-sidan, betyder det att artister som Kanye West (producerar sina egna låtar och rappar och/eller sjunger på dom) och att exempelvis otroligt många death metal-band och tranceartister är indie?

    • kan även be om ursäkt för att jag låtit lite väl sur. (skyller på att klockan var 5-6 på morgonen och att jag haft en riktigt dålig dag.)

     • Ingen fara Oliver! Bara kul att du läser och kommenterar (alla har ju olika åsikter, och man lär ju sig alltid något av detta) hoppas att du inte tycker att det jag skriver är allt för dåligt bara =).

      Mvh
      Peter

    • Rent teoretiskt ja, så länge de uppfyller de nämnda kraven men när det gäller den moderna ”indie” titeln används den ju framförallt på indierock och indiepop. Trotts att ”indie” drivit iväg från den tidigare definitionen av ”indie” (indiependent) så har den fortfarande sina rötter i den engelska indiepopen/rocken och det är således framförallt musik med en viss karaktär som benämns med ”indie”… Vart man drar gränsen är dock svårt att avgöra och jag tror egentligen inte att det finns några klara riktlinjer för vad som är (modern) indie…

     • men indieband och artister som animal collective, gold panda, neon indian och en hel drös andra (enligt mig nästan över halva indiekulturen idag) har lika lite att göra med indierock/indiepop som trance eller death metal har. hiphopkollektivet ofwgkta benämns alltid som indie trots att de är lika indie som kanye west om man ska gå efter din benämning. återkommer lol ska äta

     • Det är en svår nöt att knäcka men jag håller med. För min del känns animal collective, gold panda och neon indian tyvärr jävligt ”knarkade” och jag har jävligt svårt att ta till mig band som dessa… Många påstår dock att det är just dessa band som är ”indie” och ibland undrar jag också om dessa band tävlar om att vara mest alternativa/konstiga/indie… Jag respekterar dock banden och anser att dessa är indie men jag kan inte riktigt ta till mig ”extrem indie delen” och kanske är det mig det är fel på, men ibland blir det helt enkelt för mycket ”indie”. Kanske borde det finnas bättre kategorier för jag håller med om att ”indie” är en svår definierad kategori. Jag tycker fortfarande att bloggen passa in under indiemusik för vilken gener skulle det annats vara?
      Skulle den istället döpas till pop.se så skulle den ju kunna innehålla idol artiseter, Eric Saade och annan skit som jag verkligen föraktar… Skulle det istället vara rock skulle den kunna innehålla t.ex. Takida… Så frågan är om det verkligen är så fel med benämningen indie?

 2. Wombats är signade med Warner, Foster the People med Columbia, Red Hot Chili Peppers med EMI, The Strokes och Kasabian med RCA (Sony) och Noah & the Whale med Mercury Records vilket är en part av Universal.

  Indie är ingen genre, utan snarare en ”label” för musik som har blivit lanserat genom ett ”independent record label” eller självproducerat. Det finns en rätt viktig DIY-mentalitet inom indie-kulturen, och att använda indie som en genre är lite av en käftsmäll mot band som inte vill ta del av den kapitalism som präglar musikindustrin i den moderna tiden.

  Detta är den ursprungliga definitionen av indie.

  mvh
  Luffe

  • Hej Luffe!
   Du har helt rätt i det du säger men samtidigt så har definitionen indiemusik flyttats från ”label” till musikgenre det senaste 10-20 åren för gemeneman… Under ”om” beskriver jag den ”ursprungliga” definitionen av indie och även den lite modernare varianten. På indiemusik.se utgår jag från den modernare beskrivningen och jag förstår om man anser att detta är fel.
   Dock så tycker jag att det är fruktansvärt viktigt att artisten/gruppen skapar sitt egna material vilket fortfarande är en stämpel för genren Indiemusik ( i alla fall i mina ögon). Alla artister som jag skriver om och benämner som ”indiemusik” har skapat sin egna musik, om de sedan blivit signade av ett stort bolag skiter jag faktist i… Do it Yourself är fruktansvärt viktigt för mig, men att de får hjälp på traven med marknadsföring och liknande spelar mindre roll, då det viktiga är att artisten/gruppen fortästter att skapa sin musik…

   Gott Nytt År
   Mvh
   Peter

 3. Jättefint inlägg, håller med om att Clodplay´s albumomslag till Mylo Oxyloto är läckrare än innerhållet. 😉

  Gott nytt år!! 🙂

  • Tack Sabina.
   Hoppas att allt är bra med dig och att du får riktigt kul idag!

   Gott nytt år! =)

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.