Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted on Apr 3, 2016 in Bloggen, Teknik | 28 comments

Bang Olufsen – Beoplay S3

Bang Olufsen – Beoplay S3

BeoPlay S3, ja så heter Bang Olufsens senaste tillskott i högtalarfamiljen BeoPlay och nedan hittar du recensionen.

Hårdvaran

Dom udda bollarna är designade av Jakob Wagner som tidigare också designat de prisbelönta hörlurarna BeoPlay H6 och BeoPlay H3. Att danska Bang Olufsen kan sin design råder det inget tvivel om och lilla BeoPlay S3 är inget undantag. De udda bollarna är riktigt läckra och smälter samtidigt väl i sin omgivning. Värt att notera är dock att bollarnas material inte känns helt premium även om vikt, passform och byggkvalitet håller allra högst klass.

För den som vill stå ut i mängden eller anpassa högtalarna efter inredningen går det också (eller kommer att gå då det ännu inte verkar finnas tillgängliga) att köpa till nya högtalarskydd i diverse färger. Om du ska experimentera med högtalarskydden i framtiden bör du välja den vita högtalaren då denna kommer att göra sig bättre i de olika färgkombinationerna.

Beoplay-cover

Högtalaren har en vikt på 1,4 kg och har måtten (B x H x D): 179 x 163 x 150 mm. Den är något större än vad den ger sken av på bilderna men får enkelt plats i fönsterbrädan eller på ett mindre bord. När det kommer till ren teknisk fakta har högtalaren två stycken 2x 35 watt klass D-förstärkare, NFC, 3,5 mm ljudingång/utgång och USB-port. Den trådlösa anslutningen sker via Bluetooth 4.0 med stöd för den senaste tekniken aptx.

Du kan också koppla ihop två, tre eller fyra högtalare för att skapa stereoeffekt och ett kraftfullare och tydligare ljud. Du kan använda två högtalare trådlöst men vid nyttjande av tre eller fyra högtalare måste du para ihop dem med kabel vilket är lite trist. Värt att tillägga är också att det endast är via Bluetooth som högtalarna kan köras trådlöst och inte via aux- eller usb-ingången.

Bra att veta

1. Om du spelar musik via aux-ingången måste du koppla ihop den andra högtalaren med hjälp av kabel. Det är alltså endast uppspelning via Bluetooth som stödjer trådlös kommunikation mellan högtalarna. Har du fler än två högtalare gäller det samma även via Bluetooth.

Beoplay

2. I skrivande stund går det inte att få tag i andra färger på högtalarskydden.

3. När du startar uppspelningen kommer du att missa någon sekund i början av låten då det trist nog tar en liten stund för högtalaren att komma igång. Inget som stör mig märkvärt men det är ett vida känt problem för just denna högtalare och det är troligtvis ett problem som inte kommer att åtgärdas.

4. Högtalaren är relativt svårplacerad i mitt tycke då basen har en tendens att äta upp lite väl mycket av ljudet om den placeras för nära en vägg eller ett hörn.

Ljudkvalitet

Ljudkvalitén som den lilla högtalaren ger ifrån sig är riktigt trevlig och med storlek och pris i beaktning kan det inte bli annat än full pott för ljudet. Det finns gott om detaljer och högtalaren levererar också en rapp och responsiv basåtergivning även om denna i vissa fall kan ta över något om högtalaren placeras i närheten av en vägg. Högtalaren kan också spela riktigt högt även om det givetvis finns vissa begränsning sett till storleken.

Att säga att ljudet från en högtalare är bra eller dåligt är alltid svårt då det mångt och mycket handlar om vad man jämför med. I denna del av recensionen ska jag därför försöka beskriva kvalitén i jämförelse med andra högtalare.

BeoPlay S3 låter bättre en de trådlösa konkurrenterna från både Harman Kardon (Omni 10/20) och Sonos serien (dock ej testat nya 5:an). Ljudbilden är öppnare, trevligare och bjuder på en bättre och rappare bas.

BeoPlay S3 låter betydligt bättre än högtalare med batteridrift så som t.ex. Harman Kardon Studio/Onyx, UE Boom, Bose Soundlink III, Beoplay A2 och Beolit 15.

Beoplay S3 låter inte riktigt lika bra som de klassledande datorhögtalarna B&W (MM-1) som levererar bättre detaljer och ännu tightare basåtergivning. B&W MM-1:or levererar mer Hi-fi-aktigt ljud för ungefär samma penning och storlek (saknar dock trådlös kommunikation).

Beoplay S3 kan inte heller mäta sig med en traditionell Hi-fi anläggning (Stativare). Jag tror dock att de allra flesta anser att ljudet är fullt tillräckligt.

Bra

• Ljudet är riktigt bra, framförallt om man tar priset i beaktning (baserat på priset 2.000kr per högtalare)
• Riktigt läcker design.
• Kvalitetsbygge
• Bra anslutningsmöjligheter
• Trådlös parkoppling

Mindre bra

• Högtalarna saknar Spotify Connect och Wifi
• Trådad parkoppling vid Aux eller fler än 2 högtalare
• Tappar bort låtens första sekunder

Slutats

Beoplay S3 låter riktigt bra samtidigt som de ser riktigt bra ut på hyllan. Med ljud- och byggkvalitet i beaktning är högtalaren också skonsam mot plånboken. Högtalaren passar dock inte för dig som vill bygga multiroom och det är riktigt tråkigt att en såpass ny högtalare inte har stöd för Spotify Connect (lösningen är att köpa och koppla in en Chromecast Audio). Beoplay S3 är trotts bristerna ett utmärkt val för sovrummet, kök, kontor eller badrummet där den kan leverera fint ljud utan att ta plats. Jag tror också att de allra flesta anser att ljudet är fullt tillräckligt även för att ersätta stereon i vardagsrummet.

Ställ gärna frågor om det är något du undrar över?

bang-olufsen

28 Comments

 1. Grymt bra recension, gav bra info! Tack!

  • Tack Erik! Hör av dig om du har några frågor.

   Mvh
   Peter

   • That’s a nicely made answer to a chalelnging question

 2. Är onyx studio 2 mycket sämre eller ändå ganska lilvärdig? Kan inte så mycket om detta men funderar på att köpa en av dem.

  • Två förhållandevis olika produkter då Beoplay S3 inte är batteridriven. Men för att svara på din fråga så låter Beoplay S3 betydligt bättre än Onyx Studio 2. Med Beoplay S3 kan du också parkoppla flera högtalare.

 3. Hur laddar man den

  • Den är inte batteridriven.

 4. Jag är jättenöjd. Jag stör mig inte på att den inte är batteridriven. Kan varmt rekommendera.

  • Ett ”batteripack” till den hade varit riktigt bra.

  • It’s spooky how clever some ppl are. Thnska!

  • Et deux paires de couilles pour Djokobite, ça fait Djokodeuxbites alors, hein Marc-O ? 😉 LOLCome on Radgeur (et oui, on veut le voir rageur et bouffer du serbe demain !!!)Santé et très bon vendredi Congé-Roland-Euro à tous

 5. Hmmm!

  Har köpt 2 st men lyckas inte koppla ihop dem trådlöst.
  Har följt instruktionerna men får inte ”ihop” dem så att det hörs från båda. Båda syns på mobilen men hörs bara från en.

  • Har du testat att parkoppla dom via appen? Den är tyvärr lite lätt buggig men när den väl funkar är det väldigt lätt. Om du inte får parkopplingen att fungera bör du kontakta support för då är det troligtvis något fel på högtalarna. Du skulle också kunna testa att uppdatera mjukvaran.

   Mvh
   Peter

 6. Hej,
  Jag har haft ett hembiopaket som heter Sony HT-XT3 som jag har varit grymt nöjd med men efter ett år gick det sönder. Jag får förmodligen pengarna tillbaka och nu sneglar jag lite på att köpa 2st S3:or. Kan de tävla med ljudkvaliteten hos Sony HT-XT3 tror du? Alltså som tv högtalare? Eller passar dem endast som vanliga högtalare?

  Tack på förhand!

  • Rent ljudmässigt skulle jag gissa på att två Beoplay S3 spöar Sony HT-XT3 utan problem. Fördröjningen som finns hos Beoplay S3 kan dock ställa till det, framförallt om du kopplar dom till tv:n via bluetooth.

   Mvh
   Peter

  • Som en idiot uppenbarligen =). Har ändrat detta nu. Tack

 7. Har 2 st funkar bra men störande då de ibland tappar kontakten med varandra. De är bara 4m mellan dem.

  • Helt klart störande. Bluetooth är dessvärre aldrig helt 100%:igt, framförallt inte när det rör sig om två eller fler enheter. Att behöva tråda dom förstör ju lite av grejen också.

   Mvh
   Peter

 8. Har du lyssnat på audio pro T14? Hur står sig S3 (tänkte då på två st S3) mot dessa?

  • Nej, har dessvärre inte lyssnat på Audi Pro T14 så det är svårt att ge något vettigt svar. Skulle dock gissa på att dom rent ljudmässigt spelar i ungefär samma liga. Det tråkigaste tipset av alla, men du bör nog provlyssna båda innan du bestämmer dig.

 9. Har ni testat nya Beoplay M5? Går det att jämföra ljudet?

 10. Har ni testat nya Beoplay M5? Går det att jämföra ljudet?

  • Hej Neon90,

   Har inte haft möjlighet att testa M5 ännu. Designen på M5:an är enligt mig ett stort steg upp och likaså anslutningsmöjligheterna. Av vad jag kunnat läsa mig till så är M5 något mer ”basfokuserad” vilket i mitt tycke inte tala för den. Eftersom jag inte själv lyssnat på den kan jag tyvärr inte ge dig någon jämförelse.

   Mvh
   Peter

  • That’s an iniungoes way of thinking about it.

 11. Bra skrivet, äger själv två st som är kopplade via bluetooth. Är det ngn här som har testat att koppla Chromecast Audio till en S3 och använt USB mini uttaget som strömkälla till Chromecasten?

  • Hej, det har jag inte provat men det borde inte vara några problem. Kör med Chromecast Audio till min Beoplay A2 så det borde inte vara några problem med S3:an. Mvh Peter

   • Chromecast Audio fungerar utan problem till S3 men efter ett par tester är jag 100% säker på att micro usb uttaget på baksidan av S3’an inte ger ström. Därmed kan man inte ”hänga” en Chromecast Audio på baksidan av en S3 med ljud in + usb power. Trist men jag hade nästan räknat med att det inte fanns någon power i usb micro uttaget.

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte.